Frågor & svar om middagsarrangemang

Vad kostar en middag på Vasamuseet/Restaurangen?

I Restaurangen och skeppshallen kostar en trerätters meny från ca 850 SEK och uppåt. Priser inkl. moms. Vi har även billigare alternativ vid stående arrangemang, såklart.

Kan vi ta emot stående arrangemang?

Absolut! Upp till 2 000 gäster i Skeppshallen och 360 i Restaurangen. Varför inte prova vår buffettallrik eller något från vår cocktailmeny.

Hur många kan sitta i Skeppshallen/Restaurangen?

Vi kan ta emot 800 sittande gäster i Skeppshallen och 150 i Restaurangen.

Hur många kan sitta vid varje bord under våra arrangemang?

Allt från fyra gäster till 20 vid varje bord. Vi har även fyrkantiga/rektangulära bord med 8-12 gäster vid varje.

Ingår drycken i menypriset under våra arrangemang? Har vi dryckespaket?

Dryck ingår inte i våra menyer. Vi jobbar med dryckespaket men bokaren kan välja själv (och vi kan såklart hjälpa till) med vilken dryck och hur mycket vi får servera under kvällen. Vi ger förslag på våra menyer vilket vin som passar till vilken rätt.
Se vår vinlista här

Ingår kaffe/te i menyn?

Nej, tyvärr. Det gör det inte.

Är det någon lokalhyra på restaurangen/Skeppshallen?

Ja. Vid beställningar med färre än 36 personer tillkommer en extra avgift om 6400 kr. Priser exklusive 25 % moms.

Hur länge kan vi stanna i Skeppshallen/restaurangen?

Lokalen ingår i arrangemanget till 23.00. Om ni önskar stanna längre, går det till kl. 03.00. Då debiterar Restaurangen 4 000 SEK/timme ex 25% moms för att täcka tex taxikostnader för personalen. Kontakta museet ang. deras priser.

Ingår service, porslin, dukar, bord/stolar etc.?

Ja. Allt ingår i priset. Vill Ni att vi beställer runda bord med dukar och servetter och/eller ståbord ordnar vi det till en extra kostnad. Läs mer om vad som ingår här.

Kan man ha underhållning och dans i Skeppshallen/Restaurangen?

Vissa restriktioner finns i Skeppshallen med tanke på skeppets välbefinnande. Vi rekommenderar underhållning som passar i Skeppshallen. Önskar ni dans efter middagen sker detta i Restaurangen för max 360 gäster.

Får man ta med egen dryck/mat?

Eftersom vi har fullständiga rättigheter och ett fullvärdigt kök så tar vi hand om hela paketet.

Finns det möjligheter för bar i Skeppshallen/restaurangen?

Absolut. I restaurangen har vi en fullskalig bar och vill ni även ha en bar i Skeppshallen så ordnar vi det mot extra kostnad.

Kostar det något att sätta upp en bar?

Se information ovan. OBS! Bokning av bar och dans i restaurangen måste göras i god tid innan besöket för att inte lokalen ska bokas av annat sällskap.

Vilken temperatur är det i Skeppshallen?

Vasamuseets skeppshall har en konstant temperatur på 18 grader. Därför rekommenderas lite varmare klädsel och att gästerna blir informerade om detta i förhand. Vi har en del ponchos till låns, men inte så det räcker till alla gäster under stora arrangemang.

När kan vi tidigast komma till Vasamuseet för vårt arrangemang?

Vid middagar i Skeppshallen (beroende på antal gäster och arrangemang) bör Vasamuseet och Vasamuseets Restaurang disponera minst två timmar efter stängning för att färdigställa lokalen. Öppettider Vinter (1/9-31/5): 10:00-17.00. Dvs. ankomsttid tidigast 19:00. Öppettider Sommar (1/6-31/8): 08:30-18:00. Dvs. ankomsttid tidigast 19:00. Notera att museet stänger 20.00 på onsdagar 1/9-31/5 så då gäller lite andra regler. Kontakta oss för råd inför din tidsplanering av kvällen.

Finns det garderob?

Det finns en obemannad garderob i Vasamuseet. Rullgarderober med galgar och låsbara skåp finns tillgängliga. Eftersom ni abonnerar hela lokalen exklusivt så brukar det räcka. Vi erbjuder inte bemannad garderob då museet inte är byggt för detta. Vid behov kan bemannad garderob arrangeras i Maria Eleonorahallen med inhyrd utrustning. Denna utrustning samt bemanning av garderob arrangeras av beställaren.

Var kan man ta fördrinken i Skeppshallen/Restaurangen?

Vi rekommenderar dessa alternativ i Skeppshallen: 1. Direkt innanför entrén på plan 4. Passar mindre sällskap (max 100 gäster) som vill ha drinken direkt vid ankomst med hela Vasa i blickfånget. 2. På plan 6, med vy över såväl skepp som museum för sällskap upp till 500 gäster. 3. På plan 2, kölplan. Där får man se Vasa från kölen. 300 gäster kan ta drink där. Eller på entréplanet vid babord sida/fören där vi får plats med 40 gäster.  I Restaurangen finns en bar där man tar drinken och såklart på vår veranda när vädret tillåter.

Kan man gå på en guidad visning innan en middag?

Ett mycket uppskattat inslag under kvällen är att få ta del av en visning av Vasa. Visningar ingår i alla våra arrangemang i Skeppshallen upp till 400 gäster. Vid större arrangemang erbjuder vi istället utposterade guider som finns tillgängliga för frågor under fördrinken.

Hur många gäster i varje grupp går på visningen?

Vasamuseet beräknar max 35 personer per guide. Om Ni vill ha mindre grupper så ordnar vi det mot en extra kostnad.

Vilka språk kan visningarna vara på?

Alla våra guider talar svenska och engelska. För övriga språk (Tyska, Franska, Spanska osv.) bokas på förfrågan och kan bekräftas först 2 veckor innan det planerade arrangemanget. Kontakta Vasmuseets Evenemangskontor för mer information.

Hur lång tid pågår en visning av Vasa?

Våra visningar är ca 30 minuter. Tidsåtgången för drink och visning innan middagen är ca en timme.

Ska vi börja med drink eller visning innan middagen?

Det avgör ni i samråd med oss. Vi brukar föreslå att ni börjar med visningen för att underlätta uppdelningen av gästerna om gästerna anländer i samlad trupp. Kommer gästerna på egen hand är det oftast bäst att börja med fördrink och därefter visningar.

Vad ingår i Skepphallshyran?

I museets arrangemang ingår lokalen till 00.00, entréavgifter, museivärdar, guider, lokalvård samt enklare PA för tal, ljussättning för scen, projicering av. t.ex. logotyp i museet, personligt välkomstmeddelande, fotogenlampor utanför entré samt röda mattor. För mer information om vår utrustning som ingår klicka här.

Kan man ta en båt till Vasamuseet?

Absolut. Det finns en pir ca 100 meter från entrén där båtar lägger till. Ett utsökt sätt att börja kvällen på.

Vad är momsen på mat/alkohol?

På mat, kaffe och vatten är momsen 12%. På alkoholhaltiga drycker 25%.

Tar Restaurangen kreditkort?

Ja, vi accepterar alla kreditkort. Ibland har vi problem med att ta utländska Maestro, dock.

Vem kontaktar jag efter kvarglömda saker?

Alla saker som hittas eller lämnas in kommer till informationsdisken på museet, tel.08-519 558 10 eller guidedisken.vasa@smtm.se

Är Vasamuseet anpassat för personer med funktionsnedsättning?

Ja, museet och Restaurangen är tillgängliga för alla oavsett funktionsmöjlighet.

Finns det trådlöst nätverk i museet och i Restaurangen?

Ja, ett öppet och kostnadsfritt trådlöst nätverk finns i museet och restaurangen.

Vad gäller vid evenemang med underhållning eller andra riggningar?

Vasamuseet upplåts inte, med anledning av Vasas bevarande, för evenemang som kräver omfattande utrustning, förändringar eller tillbyggnader. Läs mer här för teknisk specifikation

Vilka kan hyra museet?

Vasamuseet (Skeppshallen) hyrs ut till företag, organisationer, föreningar, privatpersoner m.fl. för i första hand banketter eller liknade arrangemang. Museet lämpar sig inte för mässor, utställningar, presskonferenser, försäljning, lanseringar och liknade verksamhet.

Är entrén bemannad under kvällen?

Ja, vid evenemangen i Skeppshallen tillhandahåller museet med entrépersonal.